De Opstandelingen, 26 juni 2019, 20:25 uur NPO 2)

Opkomen voor de natuur wordt door een ondernemer in Kortenhoef afgedaan als “Typische Nederlands”. Wat een compliment! (de Opstandelingen, 26 juni 2019, 20:25 uur NPO 2)

Toch is het jammer dat deze ondernemer zich niet heeft verdiept in het doel van onze Vereniging en de drijfveren van ons protest. De Provincie NH en de Gemeente Wijdemeren zijn de veroorzaker van ons protest tegen  de vaarverbinding Hilversumskanaal – Loosdrechtse plassen. De natuur is het grootste slachtoffer in dit verhaal.

Het conceptplan:
Een vaarverbinding van het Wijde Blik d.m.v. een kanaal door de Loenderveense Plas, 
langs de Horndijk via de Vuntus en de Heul naar de Loosdrechtse plassen. (variant LV3 deels)

 • Er komt een nieuwe heul in de Horndijk ten hoogte van nummer 12,
 • er komt een sluis in de Dirck A. Lambertszkade ongeveer 100 meter uit de oever,
 • Er wordt een oerlelijke stalen damwand gezet in de Loenderveense Plas, ongeveer 20 meter vanaf de oever, deze zal minimaal ca. 40 cm boven het water uitsteken,
 • Het zicht op deze mooie plas met zwanen, broedvogels en vogels die overwinteren zal voorgoed verdwijnen,
 • Kosten minimaal 7 miljoen alleen voor de aanleg van de vaart, daarnaast komen de jaarlijkse onderhoudskosten voor de Gemeente Wijdemeren.

Als de voorspellingen van de Provincie uitkomen zal de vaart zorgen voor circa 10.000 nieuwe vaarbewegingen per jaar.

LV3 kort
De rode lijn, geeft de nieuwe vaarverbinding aan. 

De Provincie NH heeft bij het maken van dit plan als onderdeel van het gebiedsakkoord “vergeten” de bewoners die wonen aan de Loenderveense plas (Veendijk en Horndijk) te informeren, laat staan hen te betrekken. Dit heeft geleid tot heftige reacties en verontwaardiging vooral bij de bewoners aan de Horndijk. Je zou denken, de Provincie leert van haar fouten. Helaas is dit niet zo, ook de bewoners langs de ‘s-Gravelandse vaart zijn de dupe van onzorgvuldig handelen van de overheden.

Bezwaren:
De Vereniging Behoud Loenderveense Plas heeft zes bezwaren. Deze hebben we regelmatig met Provincie NH en Gemeente Wijdemeren gedeeld;
Effecten op de Natuur, op de Stilte, op de Cultuur Historische waarde,  op de Waterkwaliteit, op het uitzicht en op de beleving van omwonenden en recreanten. Alleen al de aanleg van het kanaal zal significant negatieve effecten hebben op de natuur van de Loenderveense Plas. Daarnaast is, naar ons idee, het nut en de noodzaak voor deze vaarverbinding nog nooit aangetoond.

Zicht
De Gemeente Wijdemeren zegt het zicht op het water te willen behouden dit staat o.a. in “Kern van de Gemeente Wijdemeren”. In werkelijkheid wordt het zicht opgeofferd voor economische belangen. Voor wie het zelf wil zien: op dit moment zijn er twee grote bouwprojecten in Oud-Loosdrecht; Porseleinhaven en West End, daarbij komt nu de vaarverbinding Hilversumskanaal – Loosdrechtse plassen. Het zicht op het water verdwijnt grotendeels door deze projecten. De VBLP verwijt de Gemeente dat zij zich alleen aan haar visie houdt als het haar uitkomt!

Recreanten
De niet watersport recreanten zijn in deze gemeente het ondergeschoven kind. Terwijl deze recreanten het hele jaar door aanwezig zijn en van economische belang zijn. Daarnaast vergrijst de watersport in een rap tempo waardoor het maar de vraag is of het kanaal ooit nuttig gebruikt zal worden.

Macht
Hebben de watersportondernemers het voor het zeggen binnen de Gemeente Wijdemeren, gesteund door o.a. Waternet, Natuurmonumenten?
Via de Loenderveense Plas willen deze ondernemers uit Kortenhoef snel toegang krijgen tot de Loosdrechtse plassen. Via het Wijde Blik en de Vuntus, door het Heul naar de Loosdrechtse Plassen met hun sloepjes. Het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen maakt het mogelijk dat kostbaar natuurgebied wordt opgeofferd voor het economisch belang van enkelen.

Met als argument: “we willen sneller van het Wijde Blik naar de Loosdrechtse plassen kunnen varen”, wordt dit kanaal aangelegd. Zal deze vaarverbinding ook werkelijk sneller zijn? Opstoppingen voor de nieuwe sluis en bij de nieuwe Heul zijn te voorzien!
Zijn de bewoners aan het Moleneind en bij de Heul hierover geïnformeerd? Weten deze bewoners dat het druk gaat worden op het Wijde Blik, op de Vuntus en bij de nauwe doorgang naar de Loosdrechtse plassen? Blijft Natuurmonumenten meewerken aan dit onzalige plan?

Het voorstel van de VBLP, gebruik het geld om de bestaande sluizen, heulen, en vaarverbindingen op te knappen. Daar hebben alle watersportondernemers en watersport recreanten binnen Loosdrecht profijt van!

Conclusie
De Provincie NH en de Gemeente Wijdemeren gesteund door Waternet en Natuurmonumenten zijn voornemens een prachtig natuurgebied op te offeren.
De Gemeente Wijdemeren houdt zich niet aan haar visie!
Natuurmonumenten heeft het gebiedsakkoord ondertekend en kan geen néé zeggen tegen deze nieuwe vaarverbinding.
De beurs van de watersportondernemers in Kortenhoef moet gevuld worden ten koste van de beschermde watervogels en bijzondere waterplanten zoals o.a. het kranswier. Worden deze twee ondernemers met gemeenschapsgeld gesubsidieerd?
De Gemeente Wijdemeren zal uiteindelijk besluiten of deze vaarverbinding er komt. De inschatting is dat dit in het voorjaar van 2020 gaat gebeuren.

Zal dit schandalige plan, de impuls vormen die er voor gaat zorgen dat Loosdrecht weer opbloeit?

VBLP

Advertentie

2 gedachtes over “De Opstandelingen, 26 juni 2019, 20:25 uur NPO 2)

 1. Moet recreëren voor ontspanning nu ook al versneld worden en dat in een stilte- en, door E.U. Aangewezen, natura2000 natuurgebied. Is er juist niet meer behoefte aan stilte in deze versnellende tijd? Laten we de natuur behouden in plaats van dit kroonjuweel te verNIETigen.

  Een natuurliefhebber uit Wijdemeren.

  Like

 2. Ga door, jullie zijn geweldig. Als er een vaarverbinding komt, dan zal die nooit door de Loenderveenseplas komen. Het alternatief langs d Vuntus en Natuurmonumenten is goedkoper en sneller te realiseren, als NM dat wil. Ligt het probleem bij hen, terwijl zij het bij jullie legden.
  Ga dus door.
  2 jaar geleden heb ik jullie bij de eerste vergadering geadviseerd en ik vind dat jullie het echt goed doen, ondanks de grote lobby van Evers en Loggen ( beiden VVD ) hebben jullie stand gehouden.
  Gewoon met jullie argumenten blijven komen, dan blijft de Horndijk een vrij uitzicht houden.

  Sjors Wolf

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s