Noodkreet van bewoners in de Nieuwsster van 26 juni j.l.

Vernietig niet je Kroonjuweel

Wilt u dit weidse uitzicht behouden of liever aankijken tegen een stalen damwand?

(foto Loenderveense Plas met daarin de waterleidingplas tussen Loosdrecht, Kortenhoef en Loenen aan de Vecht)

Na een werkdag of een vergadering je hoofd leegmaken met een wandeling of een fietstocht. Doet u dat het liefste in de natuur of in stedelijk gebied? 

Wijdemeren is een gemeente waar je tot rust kunt komen in de natuur. 
Weidse vergezichten over het water en weilanden, een broedplaats voor (beschermde) vogels. Vogels dansend van rietkraag naar rietkraag, de Rietzanger, de Kleine Karekiet, de Boerenzwaluw, hier en daar de Grote Karekiet en de IJsvogel, de Reigers en de Ooievaars. 
 
De natuur is hier zo rijk, het voedt onze ‘peace of mind’, is energie gevend en heeft een positief effect op ons welzijn. 

Juist in de randstad, te midden van Amsterdam en Utrecht, zijn natuur- en stiltegebieden zeldzaam en uniek. Waarom zou je zo’n kroonjuweel vernietigen? Eenmaal weg, is weg. Waar kun je nog zo in stilte direct naast het water wandelen of fietsen met zo’n vrij uitzicht, zoals van de Oud-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht naar het Moleneind in Kortenhoef langs de Loenderveense plas of via de eeuwenoude A. Lambertszkade naar Loenen aan de Vecht? Dit is een Natura2000 (een Europees netwerk van) beschermd natuurgebied.

Willen we een stalen damwand om tegen aan te kijken i.p.v. het weidse unieke uitzicht van een natuur plas voor een snellere vaarverbinding?
Je kunt nu al varen van de grote plas in Loosdrecht via de Raaisluis naar de Wijde Blik. 

Moet in deze versnelde wereld recreëren nu ook al versnellen om te ONThaasten? 

Wil je een gebied toeristisch aantrekkelijker maken, zorg dan voor variatie en geen eenheidsworst. De variatie van vaarplassen en natuurplassen, ieder op zich. Maak niet dezelfde fout als in Amsterdam dat de toeristen het gebied overnemen en er voor haar oorspronkelijke bewoners ‘dier en mens’ (haast) geen plek meer is. Behoud juist je kracht en uniciteit. 

Laat ‘Wijdemeren’ de plek van ‘Weidse meren’ en van natuur blijven als grootste aantrekkingskracht. 

Behoud je natuur als Kroonjuweel. 

Van natuurliefhebbers, Mireille, Max, Jacqueline, Koen, Sander, Leonie, Philip, Anneke, Bram, Charlotte, Alice, Ron, Charlie, Saskia, Han, Ellen, Jitze, Manja, Ciske, Marja, Marc, Hans, Tracy, Bert, Wendela, Rob, Bianca, Lida, Margo, John, Renate, René, Patricia, Miranda, Daphne, Ellen, George, Patrick, David, Ineke, Saskia, Jan, Gert jan, Peter, Jacolien, Jolanta, Coby, Paul, Gos Hein, Bernard, Rigina, Tineke.

Wij vertrouwen op een goede afloop.

Advertentie